100 Gram Cipsin Kalori ve Besin Değerleri 100 gram cips, ortalama olarak:
Cips Çeşitleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri Baharatlı, peynirli, biftekli, ketçaplı ve daha birçok çeşidi ile büyük, küçük herkesi cezbeden cipsler, her damak tadına uygun bir çeşidi bulunmakta ve yedikçe yemek istenmektedir. Ancak, bu kadar sevilen bir ürün, vücudumuz tarafından hiç sevilmemektedir. Cipsler, kanserden obeziteye, diyabetten Alzheimere, kısırlıktan Parkinsone kadar birçok hastalığa sebep olabilmektedir. Cipsin sağlıksız ürünlerin başında geldiği belirtilmekte ve ciddi bir tehlike olarak ifade edilmektedir. Pakete "Öldürür" Yazılmalı mı? Cipsin içinde, akrilamidin bulunduğunu kaydeden araştırmacılar, bunun kimyasal plastik sanayide kullanılan, sigaranın içinde bulunan ve kansere neden olan bir madde olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle birçok tüketici, cips paketlerinin üzerine "öldürür" yazısının yazılması gerektiğini savunmaktadır. Yılda 70 Bin Ton Cips Tüketiliyor Ülkemizde, 2007 yılında 70 bin tonluk cips tüketimi gerçekleşmiştir. Cips pazarının büyük bir bölümü ABD firmalarına aittir ve dünya genelinde her yıl 36 milyar paket patates cipsi satılmaktadır. Türkiye'de ise cipse ayrılan para yaklaşık 700 milyon dolardır. Cips Paketlerine Basılan Azot Gazı Sağlığa Zararlı mıdır? Gıda Güvenliği Derneği, azot gazının sağlığa zararlı olmadığını belirtmektedir. Azot gazı kullanımı, mikroorganizma üremesini engellemek amacıyla yapılmaktadır ve 24-48 saat içinde ürün içinden kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Bazı cipslerin üzerinde domatesli, peynirli ya da fıstıklı çerez yazıyor olsa da, bu ürünlerin içinde doğal bileşenler bulunmamaktadır. Anneden Bebeğe Geçiş ve Obezite Cips tüketimi, anneden bebeğe geçmekte ve obezite riskini artırmaktadır. Bunun sebebi, cipsin yüksek kalori değeri, saklama koşulları ve katkı maddeleridir. Sonuç ve Öneriler Bu nedenle, cipsin kalori değeri ve sağlığa zararları hakkında seminerler düzenlenerek, büyük küçük herkesin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Cipsler, sağlık açısından ciddi riskler taşımaktadır ve insanların hayatlarıyla oynanmaktadır. Daha doğmamış çocuğun sağlıksız ve hastalıklı doğmasına neden olmaktadırlar. Gıda güvenliği uzmanları, cipsin kalori değerini düşürmeli ve daha sağlıklı ürünlerin üretimini sağlamalıdır. Hepimize düşen görevler vardır. Sağlığımız ve gelecek nesiller için bir an önce tedbirler alınmalıdır. Türk milleti olarak, kendi sağlığımızı ve çocuklarımızın sağlığını düşünmek zorundayız. Bu yüzden, cips yeme alışkanlığımızı meyve ve sebzeye yöneltmeli ve daha sağlıklı şeyler tüketmeliyiz. |