Cips Patates Çocukların severek tükettiği patates cipsi, aslında bu minik vücutlar için oldukça zararlıdır. Patates cipsi, kalp rahatsızlıkları, kanser ve obezite riskini artırmaktadır. Çocukların sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sağlık Riskleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu'na (FDA) göre, yetişkin bir insanın günde en fazla 6 gram tuz ve 65 gram yağ tüketmesi gerekmektedir. Ancak günde iki paket cips yiyen bir çocuğun bu oranları aştığı belirtilmektedir. Bu kurumların verilerine göre, günde iki paket cips yiyen bir çocuk, bir yetişkinin bile almaması gereken miktarda yağ ve tuz tüketmektedir. Uzmanlara göre, günde ortalama 2000 kalori alan yetişkin bir insanın en fazla 65 gram yağ tüketmesi gerekmektedir. Bu oran, çocuklar için 3 grama kadar iniyor. Bu toplam yağ miktarının içinde kalbe zararlı olan doymuş yağ oranının 20 gramı aşmaması gerekmektedir. Kanserojen Maddeler Patates cipsi, kızarmış diğer yiyecekler gibi kanserojen özellikte maddeler içermektedir. Patates cipsine uygulanan kızartma işlemi, yiyeceklerin çoğunda olduğu gibi akrilamid adı verilen ve kanserojen olan bir maddenin ortaya çıkmasına ya da artmasına neden olmaktadır. Bazı bilim insanları, yiyecekleri pişirmenin en sağlıklı yönteminin onları kaynatmak olduğunu belirtmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre akrilamidin kanserle yakından ilgili olduğu ortaya konmuştur. Ancak insanlarda bu maddenin ne kadarının zararlı olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bir yiyeceği pişirme sıcaklığı ne kadar artırılırsa, özellikle karbonhidrat açısından zengin veya patatesten yapılan yiyeceklerin içindeki akrilamid miktarı da o kadar artmaktadır. Protein açısından zengin olan biftek veya balık gibi yiyeceklerde akrilamid miktarı patatestekine oranla 10 ile 100 kat daha az olabilmektedir. 20 dakika boyunca 100°C'de kaynatıldığında, patatesteki akrilamid seviyesi değişmemektedir. Ancak yaklaşık 122°C'ye ulaştığında, bu kimyasalın miktarı önemli bir şekilde artış göstermektedir. Yağ ve Tuz Miktarı Çocukların tükettiği 100 gramlık bir paket patates cipsinde 25-33 gram arasında yağ bulunmaktadır. California Üniversitesi'nin araştırmasına göre, doymuş yağ tüketimi günlük 20 gramı aştığında obezite riski %80 ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski %60 artmaktadır. Trans yağlar ise damarlarda tıkanıklığa yol açarak kalp hastalıklarına yakalanma riskini iki kat artırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), "Tuza Karşı Mücadele" (WASH) adlı bir kampanya başlatarak, tuz tüketiminin 3 gramı aştığı zaman kalp krizi ve felç riskinin iki kat arttığını belirtmektedir. Patates cipsinin yağda kızartılması sırasında ortaya çıkan "akrilamid" adlı maddenin kansere yol açtığına yönelik bilimsel tartışmalar hala devam etmektedir. Cips Tüketmek, Yağ İçmekten Farksız! İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı, çocukların cips tüketimini azaltmak için "Cips yemek, yağ içmekten farksızdır" sloganıyla bir kampanya başlatmıştır. İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı'na göre, 35 gramlık bir cips paketinde 2.5 çay kaşığı yemeklik yağ kullanılmaktadır. Yani cipslerde kullanılan yağ ile günde iki Olimpik yüzme havuzu doldurulabilir. Dünyada her yıl 36 milyar paket patates cipsi satılmaktadır. Öneriler Çocukların ve yetişkinlerin sağlığını korumak amacıyla patates cipsi tüketimini azaltmak oldukça önemlidir. Bunun yerine daha sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir:
Bu öneriler, hem çocukların hem de yetişkinlerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olacaktır. |