{ "title": "Evde Fırında Cips Yapımı", "image": "https://www.cips.gen.tr/images/evde-firinda-cips-yapimi.jpg", "date": "19.01.2024 23:38:29", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Evde Fırında Cips Yapımı; Patates cipsini sevmeyen kimse yoktur sanırım. Ola ki siz sevmiyor iseniz evde seven birileri mutlaka vardır, onlar için güzel bir tarif olabilir cipsler. Bildiğiniz hazır cips çıtır lığında ama daha az yağlı oluyor. Bir farkı da hazır cipslerde mevcut olan tatlı değil daha tuzlu bir tada sahip olması. Son dönemde özellikle birçok patates cipsinin gittikçe şekerli bir tada sahip olması belki fark etmişsinizdir bunu sanıyorum sanmaktan çok umuyorum aslında. Şekerin bağımlılık yapıcı özelliğini kullanmaya mı çalışıyorlar yoksa artık damaklarımız şekere iyice alıştığı için yapılan tüketici araştırmaları ve anketleri bu tadın satışlara daha olumlu bir etkisi olacağını gösteriyor sanırım. Ama artık hazır patates cipsleri hem şekerli hem de evde yapılanlar kadar sağlıklı olduğu meçhul. Çok cips yediğimden değil fakat çocukların ellerinde hazır cips paketlerini görünce üzülüyorum açıkçası.

Ailelerine sorsanız \"istiyorlar ne yapabilirim\" der bundan eminim. Bizlerde o yaşlarda iken neler istedik neler ama anne ve babamız bize ne aldıysa ne verdiyse onunla yetinmeyi bilirdik. Şimdikilerin hepsi kral soyundan geliyor sanırım her dedikleri yapılıyor. Ben annemden ne istesem ben sana evde daha güzelini yaparım derdi aynı şey sanki deyip biraz surat asardım ama annemin yaptıklarını da mecbur yerdim. Şimdilerde çocukların sevdiği birçok şeyi evde yapabileceğiniz tarifler mevcut hem de doğal ve katkı maddesiz. Lafı çok uzatmadan sizler ve çocuklar için evde fırında cips tarifine geçiyorum;

Evde Fırında Cips Yapımı Malzemeleri
Evde Fırında Cips Nasıl Yapılır?

Patatesleri sebze soyma aparatı ile soyduktan sonra ince ince dilimleyin ve iyice yıkayıp suyu tamamen akana kadar süzgeçte bekletin. Temiz bir bezin üzerine alıp sularını mümkün olduğunca çektirin ve derin bir kap içerisine sıvı yağ, kırmızı toz biber ve tuzu karıştırın. Suyunu çekmiş patatesleri ilave edip hepsi arkalı önlü yağa bulanana kadar elinizle karıştırın, yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisi üzerine birbirlerine değmeyecek bir şekilde dizin ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarmaya ve kenarları yukarı doğru kıvrılmaya başlayana kadar pişirin. Bir tarafı piştikten sonra fırından alıp hepsini ters çevirin ve tekrar fırına atıp tamamen kızarana kadar pişirin. Sıcakken servis etmenizi öneriyorum soğuyunca bazıları çıtır lığını kaybedip elastik bir hal alıyor hafiften.

Bu tarif konusunda aklımda olan bir uyarıyı misliyle ve üzerine basarak yapacağım. Fırına verdikten sonra kesinlikle yanından ayrılmayın. Fırının başında nöbet tutun, sürekli bakın demiyorum. Mutfaktaki diğer işlerinizi halledin bir yandan ama bir yandan da gözünüz fırında olsun. Çünkü siz hiç anlamadan kömüre dönüşebilir patatesler ve patatesleri özellikle çok büyük kullanmayın çünkü sebze soyma aparatı ile büyük patatesleri düzgün bir şekilde dilimleyemeyebilirsiniz. Ben baharat olarak yalnızca kırmızı toz biber kullandım siz ağız tadınıza göre ekleme ya da çıkarmalar yaparak daha farklı tatlar elde edebilirsiniz size kalmış. 2 adet patates birbirlerine değmeyecek şekilde fırın tepsisine tam geliyor çünkü. Bu tarif 2 kişi için de ideal porsiyonda oluyor bana göre.
" } ] }