{ "title": "Diyet Cips", "image": "https://www.cips.gen.tr/images/diyet-cips.jpg", "date": "20.01.2024 04:29:32", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Diyet Cips

Özellikle çocukların severek tükettiği ve büyüklerinde çocuklar kadar rağbet ettiği cips insan sağlığı için son derece tehlike saçıyor. Cipsler metabolizmada çeşitli hasarlara yol açarak hastalıkların ilerlemesine, hastalıkların meydana gelmesine neden oluyor. Bazı uzmanlara göre çok fazla miktarda tüketilen bu cipsler o derece zararlı ki, üzerine sigara paketlerinde bulunduğu gibi sağlığa zararlıdır ibaresinin yazılması gerektiği görüşündeler. Cips yemenin sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan uzmanlar diyabetten Alzheimere, kanserden obeziteye kadar birçok hastalığa yol açtığını belirtmektedirler.

Bazı sanayi mamülü gıdaların diyet yapmaya özel üretildiği belirtilse de bu gıdalar sağlık için son derece tehlike arz ediyor. İşte diyet Cips de içinde mevcut olan kalori ve katkı maddeleri nedeniyle en sağlıksız gıdaların başında gelmektedir. Uzmanlar cipste akrilamidin bulunduğunu belirtmektedirler. Akrilamidin kimyasal plastik sanayide kullanılan ve sigarada da bulunan kansere yol açan tehlikeli bir kimyasal madde olarak belirtiliyor. TÜBİTAK gıda incelemesi amacıyla piyasadan rastgele 20 ürünü toplayıp incelemiştir ve bu ürünleri kapsayan ev yemekleri, çikolata, kebap, kraker, fırıncılık mamulleri, cipsler, bisküvi, bebek mamaları, Türk tatlıları, kavrulmuş çerez, patates kızartmaları, ızgara, kahve, döner ve köfteden oluşan 50 kadar gıdayı da analiz etmiştir. Yüksek ısıya maruz kalan cipsler, kraker, bebek bisküvileri ve kavrulmuş çerezlerde yüksek oranda akrilamidin tespit edilmiştir. Bu cipste bulunan katkı maddelerinin en tehlikeli olanıdır.

Cipsin başka sakıncalı yönü ise patates veya mısırın kızartma işlemi sırasında yüksek oranda yağ emmesi bundan dolayı yüksek kalori barındırmasıdır. Cipsin içinde trans yağlarda vardır. Trans yağlar da koroner kalp hastalığı, diyabet ve obeziteye yol açmaktadır. Ayrıca araştırmalara göre trans yağlar kısırlık, kanser, karaciğer bozuklukları, Parkinson ve Alzheimer gibi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Bu yağlar kandaki yağ oranını yükseltir ve bunlara bağlı olarak kolesterol seviyesini de yükseltmektedirler.

Cipslerdeki yağlar kalori boyutunu fazlasıyla aşmıştır. Araştırmalara göre cips yiyen çocukların her sene yaklaşık olarak 9 kg yağ almaktadırlar. DSÖ ve Amerika Gıda ve İlaç Kurumu'na göre yetişkin bir insanın günde 6 gr. Tuz ve 65 gr. Yağ tüketmesi gerekiyor. Yani günde iki paket cips tüketen bir çocuk bu oranları fazlasıyla aşmış oluyor. Hesaplanan bu yağ oranı içerisinde kalbe son derece zararlı olan doymuş yağ oranının 20 gr. 'ı geçmemesi gerekiyor. Çocukların tükettiği bu cipslerin her bir paketinde 25 ile 33 gr. Arasında yağ ihtiva ediyor.

Türkiye'de satılan patates cipslerinin üzerinde hangi oranda doymuş yağ ve trans yağ içerdiği belirtilmiyor. İngiliz Kalp Vakfının verilerine göre 100 gr. 'lık patates cipsindeki doymuş yağ oranı 10, trans yağ oranı ise 3 gr. 'a kadar çıkabiliyor.

Cipsin içindeki yağlar genellikle damar sertleştiren yağlar olduğu için damarlar tıkanmasına yol açıyor. Bu noktada kalbi besleyen damarlar olumsuz etkileniyor ve kalp çok çalışıyor bu durum ise kalp krizlerine neden oluyor.

ABD'deki bir araştırmaya göre doymuş yağ tüketimi 20 gr. 'ı aştığında obezite riski %80 ve kalp hastalıklarına yakalanma oranı %60'a yükseliyor. Trans yağlar ise kalp damarlarında tıkanmalara yol açarak kalp krizi riskini 2 katına çıkarıyor. Tuza karşı kampanya başlatan Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 3 gr. 'ı aşması halinde felç ve kalp krizi ihtimalinin 2 katına çıktığını belirtiyor.

Yukarıdaki araştırma sonuçlarına göre cipsin ne derece zararlı olduğu daha iyi anlamış oluyoruz. Başta kendi sağlığımız ve sevdiklerimizin sağlığı için bu tehlikeli maddeyi hem kendimizden hem de sevdiğimiz insanlardan uzak tutmalıyız.
" } ] }