{ "title": "Cips Patates", "image": "https://www.cips.gen.tr/images/cips-patates.jpg", "date": "21.01.2024 12:44:52", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Cips Patates

Çocukların severek tükettiği patates cipsi, aslında bu minik vücutlar için zehirden farksız diyebiliriz. Patates cipsi kalp rahatsızlıkları, kanser ve obezite riskini arttırıyor. Çocukların sağlığını olumsuz etkiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu'na göre yetişkin bir insanın günde en fazla 6 gr. Tuz ve 65 gr. Yağ tüketmesi gerekiyor. Yani günde 2 paket cips yiyen bir çocuğun bu oranları aşmış olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu'nun verileri günde 2 paket cips yiyen bir çocuğun, bir yetişkinin bile almaması gereken miktarda yağ ve tuz tükettiğini gösteriyor. Bu kurumların uzmanlarına göre, günde ortalama olarak 2000 kalori alan yetişkin bir insanın en fazla 65 gr. Yağ tüketmesi gerekmektedir. Bu oran, çocuklarda 3 grama kadar iniyor. Bu toplam yağ miktarının içinde, kalbe zararlı olan doymuş yağ oranının 20 gr. 'ı aşmaması gerekiyor.

Patates cipsi, kızarmış diğer yiyecekler gibi kanserojen özellikte maddeler içeriyor. Patates cipsine uygulanan kızartma işlemi, yiyeceklerin çoğunda olduğu gibi akrilamid adı verilen ve kanserojen olan bir maddenin ortaya çıkmasına ya da artmasına neden oluyor. Bundan dolayı bazı bilim insanları yiyecekleri pişirmenin en sağlıklı yönteminin onları kaynatmak olduğunu söylüyorlar. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre akrilamidin kanserle yakından ilgili olduğu ortaya konmuştur. Fakat insanlarda bu maddenin ne kadarının zararlı olduğu kesin olarak bilinmiyor. Bir yiyeceği pişirme sıcaklığı ne kadar arttırılır ise özellikle karbonhidrat açısından zengin veya patatesten yapılan yiyeceklerin içindeki akrilamid miktarı da o kadar artıyor. Fakat protein açısından zengin olan biftek veya balık gibi yiyeceklerde akrilamid miktarı patatestekine oranla 10 ile 100 kat az olabiliyor. 20 dakika boyunca 100° C'de kaynattığımız zaman, patatesteki akrilamid seviyesi değişmiyor. Fakat yaklaşık 122° C'ye ulaştığında, bu kimyasalın miktarı önemli bir şekilde artış gösteriyor.

Oysa çocuklarımızın tükettiği 100 gr. 'lık bir paket patates cipsinde 25-33 gr. Arasında yağ mevcuttur.

California Üniversitesi'nin araştırmasına göre, doymuş yağ tüketimi günlük 20 gr. 'ı aştığında obezite riski %80 ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski %60 yükseliyor. Trans yağ ise damarlarda tıkanıklığa yol açarak kalp hastalıklarına yakalanma riskini iki kat arttırıyor. (WASH) adlı bir kampanya başlatan Dünya Sağlık Örgütü, “Tuza karşı mücadele”. “Tuz tüketimi 3 gr. 'ı aştığı zaman kalp krizi ve felç riski iki kat artıyor” uyarısını yapıyor. Patates cipsinin yağda kızartılması sırasında ortaya çıkan“akrilamid” adlı maddenin kansere yol açtığına yönelik bilimsel tartışmalar günümüzde hala devam etmektedir.

Cips tüketmek, yağ içmekten farksız!

İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı çocukların cips tüketimini aza indirmek için“Cips yemek yağ içmekten farksızdır” sloganı ile bir kampanya başlattı. İngiliz Kalp Sağlığı Vakfına göre 35 gr. 'lık cips paketinde 2.5 çay kaşığı yemeklik yağ kullanılıyor. Yani cipslerde kullanılan yağ ile günde iki Olimpik yüzme havuzu doldurulabiliyor diyebiliriz. Dünyada her yıl 36 milyar paket patates cipsi satılmaktadır.
" } ] }